Trio Trabant

triotrabantTrio Trabant speelt muziek uit het gebied dat voor het gemak Zuid-West Zigeunië heet. Zeg  maar waar de Trabant rondreed en nog steeds rijdt. Daar, in de toonladders, maatsoorten en instrumenten van het voormalig Oostblok, liggen de wortels van Trio Trabant.

De muziek
Muziek uit Hongarije, Transsylvanië, en Roemenië; klezmer en niet te vergeten zigeunermuziek komen in één optreden samen. Hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en overdonderende tempi vormen het hart. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot of accordeon in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezetting.

De instrumenten
De kanna van Trio Trabant wordt door zigeuners in haar muziek gebruikt als ritme-instrument. Het is een melk- of waterkan waar met een subtiele slagtechniek op de smalle opening verschillende basklanken uitkomen, aangevuld met ritmes op de buitenkant van de kan.
De kontra komt uit Transsylvanië en is een altviool met platte kam en 3 snaren die tegelijk worden aangestreken. Ritme en harmonie in één.
De taragot klinkt in Roemeense en Hongaarse muziek en is een houten enkel-rietinstrument. In de klank verenigt zich de traditionele klarinet met de rauwe sopraansaxofoon.

Het trio bestaat uit Hilde Kertéz, Winfried Veenker en  Frank de Jong.

Voor meer informatie kun je terecht op hun eigen website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *