Parne Gadje op Sterrenfestival

Parne Gadje

Parne Gadje

Parne Gadje maakt wereldmuziek met Balkan, Arabische en Roma invloeden en is één van de meest innovatieve wereldmuziekgroepen van ons land. Niet alleen Roma- en Balkan-muziek, maar net zo makkelijk Griekse rembetiko’s en Oosterse melodieën. Parne Gadje geeft het goede voorbeeld als het gaat om het verbinden van culturen en stijlen.

Parne Gadje betekent “witte niet-zigeuner”. De goede verstaander weet dan genoeg: Parne Gadje speelt geen zigeunermuziek, maar Gadjo-muziek. In de interpretatie van Parne Gadje betekent dit dat begonnen wordt bij bestaande Roma-liederen of volksmuziek uit Servië, Macedonië en Griekenland maar dat een eigen weg in wordt geslagen en invloeden uit de gehele Europese volksmuziek voorbij komen. Regelmatig wordt overgegaan op een buitengewoon originele en vrije bewerkingen en improvisaties gebouwd rond oosterse, Griekse en Turkse toonladders.

Parne Gadje bestaat uit:

  • Marc Constandse – banodoneon, vocals & percussion
  • Gerwil Kusters – clarinet, saxophone & dura-garda
  • Michiel Hollanders – resonator guitar, velofoon & various string instruments
  • Dan Tuffy – fietsbandbas, electric & acoustic guitars

Bandeonist Marc Constandse is de centrale figuur. Wat Parne Gadje kenmerkt is de passie, de intimiteit en buitengewone kundige muzikanten, die bovendien totaal opgaan in hun muziek. Daarnaast wordt gespeeld op instrumenten als de Velofoon en de Fietsbandenbas die door de band zelf zijn bedacht en gemaakt.

Hun tweede album “O Manus” (2004), dat grotendeels live is ingespeeld, werd door de pers laaiend enthousiast ontvangen. Het laatste project, hetalbum “Bizoagor”, een samenwerking met de Romadichter en -activist Gjundler Abdullah laat een geheel nieuwe kant van Parne Gadje zien. De eerste recensies zijn wederom onverdeeld positief:
“Indrukwekkend, (…) zowel door de indringende stem van Gjunler Abdula als door de eigenzinnige muziek van Marc Constandse.” (Folkforum.nl, waardering 9+).

Meer info hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *